Back Lake IPA
Nyanserad, humlearomatisk IPA med fruktig smak och tydlig beska, inslag av citrus, ananas, ljust bröd, tallbarr och grapefrukt. Serveras vid 10-12°C som sällskapsdryck, eller till rätter av lamm- eller nötkött.
Stil: Amerikansk IPA
Alkoholhalt: Ca. 7,8%
Ingredienser: Vatten, kornmalt, humle, jäst
Tappades som: 330 ml flaskor och fat.
Bryggdatum: 2019-01-26
Smak och doft
Stor doft med inslag av grapefrukt, kryddiga och jordiga humletoner och en aning alkohol. Fyllig, robust maltig och besk smak med toner av citrus, grapefrukt och inslag av karamell. Komplex, bitter men balanserad eftersmak.
Beska
Fyllighet
Sötma
Humle
Recept
Bryggdata för bryggaren
OG:1.071
FG: 1.014
AVB: 7,8 %
IBU: 67
Effektivitet: 75%
Färg (SRM Morey equation)
SRM: 6.95 |
Mäskning
- Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
- Mäska i 60 minuter vid 67°C
- Om möjligt, gör en utmäskning till 78°C i 10 minuter.
Maltnota | Andel |
---|---|
Pilsnermalt | 95,5 % |
Carared | 4,5 % |
Vattenbehandling
- PH:
- Calcium (Ca):
- Magnesium (Mg):
- Sodium (Na):
- Sulfate (SO4):
- Chloride (Cl):
- Bicarbonate (HCO3):
Lakning
- Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten.
Kokning
- Koka upp vörten och skumma av vid behov. Använd inte lock.
- Tillsätt humlegivorna enligt schemat nedan.
- Totalt ska vörten koka i 60 minuter. Kyl ner vörten till rumstemperatur och häll över i ett rent och desinficerat jäskärl.
Humle | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Warrior | 0,5 g/l | 60 min |
Citra | 0,7 g/l | 30 min |
Citra | 1,2 g/l | 15 min |
Simcoe | 0,7 g/l | 15 min |
Citra | 1,2 g/l | 1 min |
Simcoe | 2,4 g/l | 1 min |
Övrigt
Klarningsmedel | Mängd & Koktid | |
---|---|---|
Protafloc | Använd vid behov. |
Jäsning
Jäst | Fermentis Safale US-05 |
Temperatur | 18-20 °C |
Torrhumling
Torrhumling | Mängd | Tid |
---|---|---|
Citra | 2,4 g/l | 3 dagar |
OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.