Back Lake IPA Summer Edition 2020
Fräscht humledrivet öl med tropiska toner, en lätt gräston och lätt grumlig nyans med behaglig citrus. Bra munkänsla och en välbalanserad beska. Frisk och god sommaröl!
Stil: Backsjö Pale Ale
Alkoholhalt: Ca. 6,2%
Ingredienser: Vatten, kornmalt, havre, humle, jäst
Tappades som: 330 ml flaskor och fat.
Bryggdatum: 2020-05-03
Smak och doft
Frisk doft med inslag av tropiska frukter och gräsig citrus och tallbarr. Len och fin med balanserad beska och eftersmak.
Beska
Fyllighet
Sötma
Humle
Recept
Bryggdata för bryggaren
OG:1.063
FG: 1.013
AVB: 6,2 %
IBU: 70
Effektivitet: 72%
Färg (SRM Morey equation)
SRM: 7.9 |
Mäskning
- Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
- Mäska i 60 minuter vid 67°C
- Om möjligt, gör en utmäskning till 78°C i 10 minuter.
Maltnota | Andel |
---|---|
Pilsnermalt | 50 % |
Maris Otter | 36 % |
Carapils | 6 % |
CaraMunich I | 5 % |
Havreflingor | 2 % |
Dextrose | 1 % |
Vattenbehandling
- PH: 5,2
- Calcium (Ca):
- Magnesium (Mg):
- Sodium (Na):
- Sulfate (SO4): 78 ppm
- Chloride (Cl):
- Bicarbonate (HCO3):
Lakning
- Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten.
Kokning
- Koka upp vörten och skumma av vid behov. Använd inte lock.
- Tillsätt humlegivorna enligt schemat nedan.
- Totalt ska vörten koka i 60 minuter. Kyl ner vörten till rumstemperatur och häll över i ett rent och desinficerat jäskärl.
- 0 min* = 15 min hopstand (kyl till 80 °C och lägg i humlen i 15 minuter).
Humle | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Warrior | 0,59 g/l | 60 min |
Amarillo | 1,47 g/l | 15 min |
Summit | 1,76 g/l | 5 min |
Mosaic | 6,62 g/l | 0 min* 80 °C |
Summit | 2,5 g/l | 0 min* 80 °C |
Övrigt
Klarning | Mängd & Koktid | |
---|---|---|
Protafloc | Använd vid behov. |
Jäsning
Jäst | Fermentis Safale US-05 |
Temperatur | 18-20 °C |
Torrhumling
Humle | Mängd | Tid |
---|---|---|
Mosaic | 7,35 g/l | 3 dagar |
Cryo Citra | 4,41 g/l | 3 dagar |
OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.