Belgisk Blonde Batch 1
Ljus belgisk ale med en robust och balanserande beska. Den märkbara humlearomen från torrhumlingen och de milda fruktestrarna hjälper till med att göra detta till ett mycket välsmakande öl.
Stil: Belgisk Blonde
Alkoholhalt: Ca. 6,9%
Ingredienser: Vatten, kornmalt, humle, jäst
Tappades som: Flaska 330ml och fat
Bryggdatum: 2018-09-15
Smak och doft
Fruktig, kryddig smak med sötma, inslag av aprikos, banan, örter och honung.
Beska
Fyllighet
Sötma
Humle
Recept
Bryggdata för bryggaren
OG:1.064
FG: 1.011
AVB: 6,9 %
IBU: 25
Effektivitet: 73%
Färg (SRM Morey equation)
SRM: 4.84 |
Mäskning
- Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
- Mäska i 60 minuter vid 66°C
Maltnota | Andel |
---|---|
Pilsnermalt | 83 % |
Muchenermalt | 12 % |
Cara-Pils | 5 % |
Vattenbehandling
- PH:
- Calcium (Ca):
- Magnesium (Mg):
- Sodium (Na):
- Sulfate (SO4):
- Chloride (Cl):
- Bicarbonate (HCO3):
Lakning
- Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten.
Kokning
- Koka upp vörten och skumma av vid behov. Använd inte lock.
- Tillsätt första humlegivan med Simcoe 1,1 g/l. Koka i 60 minuter.
- Stäng av värmen och låt koket stanna av.
- Tillsätt 1,1 g/l Amarillo och 1,1 g/l Simcore. Låt stå i 20 minuter medan vörten håller 100-80 °C.
Humle | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Simcoe | 1,1 g/l | 60 min |
Amarillo | 1,1 g/l | 0 min |
Simcoe | 1,1 g/l | 0 min |
Övrigt
Klarningsmedel | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Protafloc | Använd vid behov. |
Jäsning
Jäst | Wyeast Belgian Ardennes (Strain: 3522) |
Temperatur: | 20-23 °C |
Torrhumling
Torrhumling | Mängd | Tid |
---|---|---|
Amarillo | 1,1 g/l | 10 dagar |
Simcoe | 1,1 g/l | 10 dagar |
Jäs detta öl vid 20-23grader. Tillsätt torrhumlen efter ca 10 dagar när jäsningen är helt klar. Buteljera efter totalt 3 veckor och flaskjäs ytterligare 3 veckor innan du kyler och dricker ölet. Drick sval till kall och dröm dig bort till en varm sommardag på rapsfältet.
OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.