Brut IPA
Denna lätta, torra och mousserande IPA har liten eller ingen bitterhet. Den mesta av humlen tillsätts efter koket är klart, bara för att ge extra arom. Detta är en unik stil som på många sätt är ett svar på både den klassiska West Coast IPA och humlebomber så som den saftiga New England-stilen som för närvarande explorerar ute på ölmarknaden.
Stil: Brut IPA
Alkoholhalt: Ca. 7,0%
Ingredienser: Vatten, kornmalt, humle, jäst
Tappades som: 330 ml flaskor och fat.
Bryggdatum: 2018-11-11
Smak och doft
Smaken är frizzig av annanas och citrus med en riklig mängd humle och en tonad maltsmak utan bitterhet. Lätt, fyllig, bubblig och läcker!
Beska
Fyllighet
Sötma
Humle
Vid primärjäsning så tillsätts 3-5 gram Amylase enzyme.
Ölet jäser ut bättre och man får ett torrare öl när man använder sig av Amylase enzyme. Smidigt till användning om man vill göra ett öl med lägre kalorihalt. Ofta blir ölen starkare vid användning av Amylase enzyme men påverkar inte smaken. Även om styrkan ökar är det alltså ändå lättdrucket!
Recept
Bryggdata för bryggaren
OG:1.054
FG: 1.002
AVB: 7,0 %
IBU: 17
Effektivitet: 75%
Färg (SRM Morey equation)
SRM: 3,65 |
Mäskning
- Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
- Mäska i 60 minuter vid 64°C
- Om möjligt, gör en utmäskning till 76°C i 10 minuter.
Maltnota | Andel |
---|---|
Pilsner Malt Balder | 81,6 % |
Maris Otter Ale Malt | 10,2 % |
Risflingor | 4,1 % |
Majsflingor | 4,1 % |
Vattenbehandling
- PH:
- Calcium (Ca):
- Magnesium (Mg):
- Sodium (Na):
- Sulfate (SO4):
- Chloride (Cl):
- Bicarbonate (HCO3):
Lakning
- Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten.
Kokning
- Koka upp vörten och skumma av vid behov. Använd inte lock.
- Tillsätt humlegivorna enligt schemat nedan (0 minuter = Hop Stand/Whirlpool)
- Totalt ska vörten koka i 60 minuter.
- Kyl ner vörten till rumstemperatur och häll över i ett rent och desinficerat jäskärl.
Humle | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Mosaic | 2,8 g/l | 0 min |
Citra | 2,8 g/l | 0 min |
Övrigt
Klarningsmedel | Mängd & Koktid | |
---|---|---|
Protafloc | Använd vid behov. |
Jäsning
Vid primärjäsning så tillsätts 3-5 gram Amylase enzyme.
Ölet jäser ut bättre och man får ett torrare öl när man använder sig av Amylase enzyme. Smidigt till användning om man vill göra ett öl med lägre kalorihalt. Ofta blir ölen starkare vid användning av Amylase enzyme men påverkar inte smaken. Även om styrkan ökar är det alltså ändå lättdrucket!
Jäst | Fermentis Safale US-05 |
Temperatur | 18-20 °C |
Torrhumling
Torrhumling | Mängd | Tid |
---|---|---|
Mosaic | 8,3 g/l | 3 dagar |
Citra | 4,4 g/l | 3 dagar |
Hallertau Blanc | 5,6 g/l | 3 dagar |
OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.