Brut IPA - Recept

Här lagrar vi all den öl vi har bryggt genom åren och sparar även recept för den inbitne ölbryggaren!
Alt
Brut IPA

Denna lätta, torra och mousserande IPA har liten eller ingen bitterhet. Den mesta av humlen tillsätts efter koket är klart, bara för att ge extra arom. Detta är en unik stil som på många sätt är ett svar på både den klassiska West Coast IPA och humlebomber så som den saftiga New England-stilen som för närvarande explorerar ute på ölmarknaden. 

Stil: Brut IPA
Alkoholhalt: Ca. 7,0%
Ingredienser: Vatten, kornmalt, humle, jäst

Tappades som: 330 ml flaskor och fat.
Bryggdatum: 2018-11-11

Smak och doft

Smaken är frizzig av annanas och citrus med en riklig mängd humle och en tonad maltsmak utan bitterhet. Lätt, fyllig, bubblig och läcker!

Beska

Fyllighet

Sötma

Humle

Recept

Bryggdata för bryggaren

OG:1.054
FG: 1.002
AVB: 7,0 %
IBU: 17
Effektivitet: 75%

Färg (SRM Morey equation)
SRM: 3,65
Untappd - Betyg & recensioner
Brewer's Friend - Färdigt recept 20 liter

Mäskning

  • Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
  • Mäska i 60 minuter vid 64°C
  • Om möjligt, gör en utmäskning till 76°C i 10 minuter.
Maltnota Andel
Pilsner Malt Balder 81,6 %
Maris Otter Ale Malt 10,2 %
Risflingor 4,1 %
Majsflingor 4,1 %

Vattenbehandling

  • PH: 
  • Calcium (Ca):
  • Magnesium (Mg):
  • Sodium (Na):
  • Sulfate (SO4):
  • Chloride (Cl):
  • Bicarbonate (HCO3):

 

Lakning

  • Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten. 

 

Kokning

  • Koka upp vörten och skumma av vid behov. Använd inte lock.
  • Tillsätt humlegivorna enligt schemat nedan (0 minuter = Hop Stand/Whirlpool)
  • Totalt ska vörten koka i 60 minuter.
  • Kyl ner vörten till rumstemperatur och häll över i ett rent och desinficerat jäskärl.
Humle Mängd Koktid
Mosaic  2,8 g/l 0 min
Citra  2,8 g/l 0 min

Övrigt

Klarningsmedel Mängd & Koktid
Protafloc Använd vid behov.

Jäsning

Vid primärjäsning så tillsätts 3-5 gram Amylase enzyme. 

Ölet jäser ut bättre och man får ett torrare öl när man använder sig av Amylase enzyme. Smidigt till användning om man vill göra ett öl med lägre kalorihalt. Ofta blir ölen starkare vid användning av Amylase enzyme men påverkar inte smaken. Även om styrkan ökar är det alltså ändå lättdrucket!

 

Jäst

Fermentis Safale US-05

Temperatur

18-20 °C

 

Torrhumling

Torrhumling Mängd Tid
Mosaic 8,3 g/l 3 dagar
Citra 4,4 g/l 3 dagar
Hallertau Blanc 5,6 g/l 3 dagar

OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.