Hazy Daze IPA
Fullastad med humle som ger toner av färsk grape, citrus, mango och hintar av tallbarr. Hazy Daze är en mulligare variant i form av en IPA, där det är mer tryck i kroppen och mer humlearom. En modern, ofiltrerad IPA från norrland.
Den är bryggd med havre och vetemalt för en rund munkänsla med balanserande beska för ett torrt avslut.
Stil: American IPA
Alkoholhalt: Ca. 6,8%
Humle: Citra, Mosaic, Simcoe, Warrior
Torrhumling: Citra, Mosaic, Simcore
Malt: Pale Ale Malt, Vetemalt, Carapils, Caramunich I, Havreflingor
Jäst: Safale US-05
Energi: 62.5 kcal / 261,4 kJ per 100 ml, 5,4g kolhydrater per 100 ml
Buteljering: 2020-05-02
Smak och doft
Stor doft med frukter av citrus och grapefrukt.
Beska
Fyllighet
Sötma
Humle
Recept
Detta är en ölstil som är extra känslig för oxidation. Behandla därför ölet varsamt och var extra noggrann med att den inte kommer i kontakt med luft i alla steg efter att jäst tillsats till vörten. För att få humlen att sjunka efter torrhumlingen kan du ställa jäskärlet kallt i 1-2 dagar före upptappning.
Bryggdata för bryggaren
OG:1.065
FG: 1.015
AVB: 6,8 %
IBU: 75
Effektivitet: 68 %
Färg (SRM Morey equation)
SRM: 7 |
Mäskning
- Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
- Mäska i 60 minuter vid 66°C
- Om möjligt, gör en utmäskning till 78°C i 10 minuter.
Maltnota | Andel |
---|---|
Pale Ale Malt | 82,2 % |
Vetemalt | 9,1 % |
Caramunich I | 2,3 % |
Carapils | 2,3 % |
Havreflingor | 2,3 % |
Dextrose | 1,8 % |
Vattenbehandling
- PH: 5,3
- Calcium (Ca):
- Magnesium (Mg):
- Sodium (Na):
- Sulfate (SO4): 100 ppm
- Chloride (Cl):
- Bicarbonate (HCO3):
Lakning
- Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten.
Kokning
- Koka upp vörten och skumma av vid behov. Använd inte lock.
- Tillsätt humlegivorna enligt schemat nedan.
- Totalt ska vörten koka i 60 minuter. Kyl ner vörten till rumstemperatur och häll över i ett rent och desinficerat jäskärl.
- 0 min* = 15 min hopstand (kyl till 80 °C och lägg i humlen i 15 minuter).
Humle | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Warrior | 1,62 g/l | 60 min |
Citra | 3,38 g/l | 0 min* |
Mosaic | 3,38 g/l | 0 min* |
Simcoe | 1,62 g/l | 0 min* |
Övrigt
Klarning | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Protafloc | Använd vid behov. |
Jäsning
Jäst | Safale US-05 |
Temperatur: | 18-20 °C |
Torrhumling
Humle | Mängd | Tid |
---|---|---|
Citra | 4,05 g/l | 3 dagar |
Mosaic | 3,38 g/l | 3 dagar |
Simcoe | 2,7 g/l | 3 dagar |
OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.