Kaos! West Coast IPA

Här lagrar vi all den öl vi har bryggt genom åren och sparar även recept för den inbitne ölbryggaren!
Alt
Kaos! West Coast IPA

West Coast IPA bryggd med ljus pilsnermalt, vetemalt och karamellmalt samt med aromer från amerikansk humle med tydliga tropiska smaker från annanas och stenfrukter. Genom att använda engelsk alejäst och lämna ölen helt ofiltrerad så framhävs en extra fruktighet.

Stil: West Coast IPA
Alkoholhalt: Ca. 7,5%
Ingredienser: Vatten, kornmalt, vetemalt, humle, jäst

Tappades som: 330 ml flaskor och fat.
Bryggdatum: 2019-02-23

Smak och doft

Doft med inslag av annanas, grapefrukt och en aning alkohol. Fyllig, robust maltig och besk smak med toner av citrus, grapefrukt och inslag av karamell. Komplex, bitter men balanserad eftersmak.

Beska

Fyllighet

Sötma

Humle

Recept

Bryggdata för bryggaren

OG:1.070
FG: 1.018
AVB: 7,5 %
IBU: 69
Effektivitet: 72%

Färg (SRM Morey equation)
SRM: 6.95
Untappd - Betyg & recensioner
Brewer's Friend - Färdigt recept 20 liter

Mäskning

  • Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
  • Mäska i 60 minuter vid 67°C
  • Om möjligt, gör en utmäskning till 78°C i 10 minuter.
Maltnota Andel
Pilsnermalt 79,0 %
Vetemalt 11,1 %
Maris Otter 7,9 %
CaraMunich I 7,1 %

Vattenbehandling

  • PH: 
  • Calcium (Ca):
  • Magnesium (Mg):
  • Sodium (Na):
  • Sulfate (SO4):
  • Chloride (Cl):
  • Bicarbonate (HCO3):

 

Lakning

  • Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten. 

 

Kokning

  • Koka upp vörten och skumma av vid behov. Använd inte lock.
  • Tillsätt humlegivorna enligt schemat nedan.
  • Totalt ska vörten koka i 60 minuter. Kyl ner vörten till rumstemperatur och häll över i ett rent och desinficerat jäskärl.
Humle Mängd Koktid
Mosaic 1,2 g/l 30 min
Citra 1,2 g/l 15 min
Mosaic 2,4 g/l 1 min
Citra 1,2 g/l 1 min
Halltertau Comet 1,2 g/l 1 min

Övrigt

Klarningsmedel Mängd & Koktid
Protafloc Använd vid behov.

Jäsning
 

Jäst

Fermentis Safale US-05

Temperatur

18-20 °C

 

Torrhumling

Torrhumling Mängd Tid
Citra 2,4 g/l 3 dagar

OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.