Kaos! West Coast IPA
West Coast IPA bryggd med ljus pilsnermalt, vetemalt och karamellmalt samt med aromer från amerikansk humle med tydliga tropiska smaker från annanas och stenfrukter. Genom att använda engelsk alejäst och lämna ölen helt ofiltrerad så framhävs en extra fruktighet.
Stil: West Coast IPA
Alkoholhalt: Ca. 7,5%
Ingredienser: Vatten, kornmalt, vetemalt, humle, jäst
Tappades som: 330 ml flaskor och fat.
Bryggdatum: 2019-02-23
Smak och doft
Doft med inslag av annanas, grapefrukt och en aning alkohol. Fyllig, robust maltig och besk smak med toner av citrus, grapefrukt och inslag av karamell. Komplex, bitter men balanserad eftersmak.
Beska
Fyllighet
Sötma
Humle
Recept
Bryggdata för bryggaren
OG:1.070
FG: 1.018
AVB: 7,5 %
IBU: 69
Effektivitet: 72%
Färg (SRM Morey equation)
SRM: 6.95 |
Mäskning
- Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
- Mäska i 60 minuter vid 67°C
- Om möjligt, gör en utmäskning till 78°C i 10 minuter.
Maltnota | Andel |
---|---|
Pilsnermalt | 79,0 % |
Vetemalt | 11,1 % |
Maris Otter | 7,9 % |
CaraMunich I | 7,1 % |
Vattenbehandling
- PH:
- Calcium (Ca):
- Magnesium (Mg):
- Sodium (Na):
- Sulfate (SO4):
- Chloride (Cl):
- Bicarbonate (HCO3):
Lakning
- Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten.
Kokning
- Koka upp vörten och skumma av vid behov. Använd inte lock.
- Tillsätt humlegivorna enligt schemat nedan.
- Totalt ska vörten koka i 60 minuter. Kyl ner vörten till rumstemperatur och häll över i ett rent och desinficerat jäskärl.
Humle | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Mosaic | 1,2 g/l | 30 min |
Citra | 1,2 g/l | 15 min |
Mosaic | 2,4 g/l | 1 min |
Citra | 1,2 g/l | 1 min |
Halltertau Comet | 1,2 g/l | 1 min |
Övrigt
Klarningsmedel | Mängd & Koktid | |
---|---|---|
Protafloc | Använd vid behov. |
Jäsning
Jäst | Fermentis Safale US-05 |
Temperatur | 18-20 °C |
Torrhumling
Torrhumling | Mängd | Tid |
---|---|---|
Citra | 2,4 g/l | 3 dagar |
OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.