Mango DIPA
Hazy nyans och med ganska högt finbubbligt vitt skum som kvarlämnar ett mjukt lager på ytan. En Dubbel IPA fullproppad med ljuvlig färsk mango!
Stil: Dubbel IPA
Alkoholhalt: Ca. 7,8%
Ingredienser: Vatten, kornmalt, mango, vetemalt, humle, jäst
Tappades som: 330 ml flaskor och fat.
Bryggdatum: 2019-04-27
Smak och doft
Mangodoften är igenkännlig och där även lite andra exotiska inslag i form av grapefrukt och ananas tar sig igenom.
Beska
Fyllighet
Sötma
Humle
Recept
Bryggdata för bryggaren
OG:1.069
FG: 1.013
Mango: +0,5 abv
AVB: 7,8 %
IBU: 60
Effektivitet: 78%
Färg (SRM Morey equation)
SRM: 7.88 |
Mäskning
- Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
- Mäska i 60 minuter vid 67°C
- Om möjligt, gör en utmäskning till 78°C i 10 minuter.
Maltnota | Andel |
---|---|
Pilsnermalt | 57,0 % |
Carapils | 23,0 % |
CaraMunich I | 7,5 % |
Vetemalt | 5,7 % |
Munich 20L | 2,9 % |
Dextrose | 3,4 % |
Vattenbehandling
- PH:
- Calcium (Ca):
- Magnesium (Mg):
- Sodium (Na):
- Sulfate (SO4):
- Chloride (Cl):
- Bicarbonate (HCO3):
Lakning
- Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten.
Kokning
- Koka upp vörten och skumma av vid behov. Använd inte lock.
- Tillsätt humlegivorna enligt schemat nedan.
- Totalt ska vörten koka i 60 minuter. Kyl ner vörten till rumstemperatur och häll över i ett rent och desinficerat jäskärl.
Humle | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Centennial | 0,3 g/l | 60 min |
Mosaic | 1,6 g/l | 10 min |
Amarillo | 1,6 g/l | 1 min |
Mosaic | 1,6 g/l | 1 min |
Övrigt
Klarningsmedel | Mängd & Koktid | |
---|---|---|
Protafloc | Använd vid behov. |
Jäsning
Jäst | Fermentis Safale US-05 |
Temperatur | 18-20 °C |
Torrhumling
Torrhumling | Mängd | Tid |
---|---|---|
Mango Puré | 100 g/l | 10 dagar |
Mosaic | 3,2 g/l | 3 dagar |
Amarillo | 1,6 g/l | 3 dagar |
Citra | 3,2 g/l | 3 dagar |
OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.