NEIPA - New England India Pale Ale
En ljus India Pale Ale som med låg beska och stora smaker av ananas och stenfrukter ger ett läskande öl. Stora mängder humle av de amerikanska sorterna Mosaic, Citra och Cashmere skapar tillsammans ölets unika tropiska smak och arom.
Utöver pilsnermalt har vi tillsatt havreflingor, vetemalt och karamellmalt. Kombinerat med att ölet är ofiltrerat ger dessa givor ett öl med juicig och mjuk karaktär.
Stil: New England India Pale Ale (NEIPA)
Alkoholhalt: Ca. 6,8%
Humle: Mosaic, Citra, Cashmere
Torrhumling: Mosaic, Citra, Cashmere
Malt: Pilsnermalt, Puffade havreflingor, vetemalt, carared
Jäst: Wyeast 1318
Energi: 58.5 kcal / 244,8 kJ per 100 ml
Tappades som: 330ml flaska och fat
Bryggdatum: 2019-09-14
Smak och doft
Stor doft med frukter av citrus och grapefrukt.
Beska
Fyllighet
Sötma
Humle
Recept
Detta är en ölstil som är extra känslig för oxidation. Behandla därför ölet varsamt och var extra noggrann med att den inte kommer i kontakt med luft i alla steg efter att jäst tillsats till vörten. För att få humlen att sjunka efter torrhumlingen kan du ställa jäskärlet kallt i 1-2 dagar före upptappning.
Bryggdata för bryggaren
OG:1.062
FG: 1.012
AVB: 6,8 %
IBU: 54
Effektivitet: 70 %
Färg (SRM Morey equation)
SRM: 4.8 |
Mäskning
- Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
- Mäska i 60 minuter vid 66°C
- Om möjligt, gör en utmäskning till 78°C i 10 minuter.
Maltnota | Andel |
---|---|
Pilsnermalt | 75,1 % |
Flaked oats | 10,8 % |
Vetemalt | 10,8 % |
Carared | 3,2 % |
Vattenbehandling
- PH: 5,3
- Calcium (Ca):
- Magnesium (Mg):
- Sodium (Na):
- Sulfate (SO4): 100 ppm
- Chloride (Cl):
- Bicarbonate (HCO3):
Lakning
- Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten.
Kokning
- Koka upp vörten och skumma av vid behov. Använd inte lock.
- Tillsätt humlegivorna enligt schemat nedan.
- Totalt ska vörten koka i 60 minuter. Kyl ner vörten till rumstemperatur och häll över i ett rent och desinficerat jäskärl.
- 0 min* = 15 min hopstand (kyl till 80 °C och lägg i humlen i 15 minuter).
Humle | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Citra | 1,35 g/l | 10 min |
Cashmare | 1,35 g/l | 10 min |
Citra | 1,35 g/l | 0 min* |
Cashmare | 1,35 g/l | 0 min* |
Mosaic | 1,35 g/l | 0 min* |
Övrigt
Klarning | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Protafloc | Använd vid behov. |
Jäsning
Jäst | London Ale III (Wyeast 1318) |
Temperatur: | 18-20 °C |
Torrhumling
Humle | Mängd | Tid |
---|---|---|
Mosaic | 2,7 g/l | 7 dagar |
Citra | 2,7 g/l | 3 dagar |
Cashmare | 2,7 g/l | 3 dagar |
Mosaic | 2,7 g/l | 3 dagar |
OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.