NEIPA - New England India Pale Ale

Här lagrar vi all den öl vi har bryggt genom åren och sparar även recept för den inbitne ölbryggaren!
Alt
NEIPA - New England India Pale Ale

En ljus India Pale Ale som med låg beska och stora smaker av ananas och stenfrukter ger ett läskande öl. Stora mängder humle av de amerikanska sorterna Mosaic, Citra och Cashmere skapar tillsammans ölets unika tropiska smak och arom.

Utöver pilsnermalt har vi tillsatt havreflingor, vetemalt och karamellmalt. Kombinerat med att ölet är ofiltrerat ger dessa givor ett öl med juicig och mjuk karaktär. 

Stil: New England India Pale Ale (NEIPA)
Alkoholhalt: Ca. 6,8%
Humle: Mosaic, Citra, Cashmere
Torrhumling: Mosaic, Citra, Cashmere
Malt: Pilsnermalt, Puffade havreflingor, vetemalt, carared
Jäst: Wyeast 1318

Energi: 58.5 kcal / 244,8 kJ per 100 ml

Tappades som: 330ml flaska och fat
Bryggdatum: 2019-09-14
 

Smak och doft

Stor doft med frukter av citrus och grapefrukt.

Beska

Fyllighet

Sötma

Humle

Recept

Bryggdata för bryggaren

OG:1.062
FG: 1.012
AVB: 6,8 %
IBU: 54
Effektivitet: 70 %

Färg (SRM Morey equation)
SRM: 4.8
Untappd - Betyg & recensioner
Brewfather - Färdigt recept 32 liter

Mäskning

  • Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
  • Mäska i 60 minuter vid 66°C
  • Om möjligt, gör en utmäskning till 78°C i 10 minuter.
Maltnota Andel
Pilsnermalt 75,1 %
Flaked oats 10,8 %
Vetemalt 10,8 %
Carared 3,2 %

Vattenbehandling

  • PH: 5,3
  • Calcium (Ca):
  • Magnesium (Mg):
  • Sodium (Na):
  • Sulfate (SO4): 100 ppm
  • Chloride (Cl):
  • Bicarbonate (HCO3):

 

Lakning

  • Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten. 

 

Kokning

  • Koka upp vörten och skumma av vid behov. Använd inte lock.
  • Tillsätt humlegivorna enligt schemat nedan.
  • Totalt ska vörten koka i 60 minuter. Kyl ner vörten till rumstemperatur och häll över i ett rent och desinficerat jäskärl.
  • 0 min* = 15 min hopstand (kyl till 80 °C och lägg i humlen i 15 minuter).
Humle Mängd Koktid
Citra 1,35 g/l 10 min
Cashmare 1,35 g/l 10 min
Citra 1,35 g/l 0 min*
Cashmare 1,35 g/l 0 min*
Mosaic 1,35 g/l 0 min*

Övrigt

Klarning Mängd Koktid
Protafloc Använd vid behov.

Jäsning
 

Jäst

London Ale III (Wyeast 1318)

Temperatur:

18-20 °C

 

Torrhumling

Humle Mängd Tid
Mosaic 2,7 g/l 7 dagar
Citra 2,7 g/l 3 dagar
Cashmare 2,7 g/l 3 dagar
Mosaic 2,7 g/l 3 dagar


OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.