NEPA - New England Pale Ale
New England öl är amerikanska pale ales och IPAs som oftast beskrivs som humlejuice och hazy (disiga). Att ölen är hazy beror på de högre proteinmaltarna som används såväl som engelsk jäst som inte flockulerar lika bra som de vanliga amerikanska alejästarna. Detta lämnar partiklar i ölet som ger en hazy öl.
Det kan se lite ut som en milkshake och smaka lite som juice - men det är hela poängen!
Stil: New England Pale Ale
Alkoholhalt: Ca. 5,2%
Ingredienser: Vatten, kornmalt, vete, havre, humle, jäst
Tappades som: 330ml flaska och fat
Bryggdatum: 2019-07-01
Smak och doft
Stor doft med frukter av citrus och grapefrukt.
Beska
Fyllighet
Sötma
Humle
Recept
Detta är en ölstil som är extra känslig för oxidation. Behandla därför ölet varsamt och var extra noggrann med att den inte kommer i kontakt med luft i alla steg efter att jäst tillsats till vörten. För att få humlen att sjunka efter torrhumlingen kan du ställa jäskärlet kallt i 1-2 dagar före upptappning.
Bryggdata för bryggaren
OG:1.052
FG: 1.013
AVB: 5,2 %
IBU: 39
Effektivitet: 67 %
Färg (SRM Morey equation)
SRM: 4.6 |
Mäskning
- Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
- Mäska i 60 minuter vid 66°C
- Om möjligt, gör en utmäskning till 78°C i 10 minuter.
Maltnota | Andel |
---|---|
Pilsnermalt | 75,1 % |
Flaked oats | 10,8 % |
Vetemalt | 10,8 % |
Carared | 3,2 % |
Vattenbehandling
- PH: 5,3
- Calcium (Ca):
- Magnesium (Mg):
- Sodium (Na):
- Sulfate (SO4): 100 ppm
- Chloride (Cl):
- Bicarbonate (HCO3):
Lakning
- Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten.
Kokning
- Koka upp vörten och skumma av vid behov. Använd inte lock.
- Tillsätt humlegivorna enligt schemat nedan.
- Totalt ska vörten koka i 60 minuter. Kyl ner vörten till rumstemperatur och häll över i ett rent och desinficerat jäskärl.
- 0 min* = 15 min hopstand (kyl till 80 °C och lägg i humlen i 15 minuter).
Humle | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Citra | 1,35 g/l | 10 min |
Galaxy | 1,35 g/l | 10 min |
Citra | 1,35 g/l | 0 min* |
Galaxy | 1,35 g/l | 0 min* |
Mosaic | 1,35 g/l | 0 min* |
Övrigt
Klarning | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Protafloc | Använd vid behov. |
Jäsning
Jäst | London Ale III (Wyeast 1318) |
Temperatur: | 18-20 °C |
Torrhumling
Humle | Mängd | Tid |
---|---|---|
Mosaic | 2,7 g/l | 7 dagar |
Citra | 2,7 g/l | 3 dagar |
Galaxy | 2,7 g/l | 3 dagar |
Mosaic | 2,7 g/l | 3 dagar |
OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.