New England IPA Bach 1
New England IPA (eller NEIPA) är en utveckling av den amerikanska ölstilen West Coast IPA, men med tonvikt på ännu mer fruktig humle.
Stil: New England IPA
Alkoholhalt: Ca. 5,4%
Ingredienser: Vatten, kornmalt, vete, havre, humle, jäst
Tappades som: 330ml flaska och fat
Bryggdatum: 2018-08-19
Smak och doft
Ölet har mjuk beska och munkänsla snarare än mineralig krispighet. NEIPA är fullpackad med karaktär och har smak av mogen mango, citrus och tropisk frukt.
Beska
Fyllighet
Sötma
Humle
Recept
I denna ölstil så kokas inte humlen, utan den får istället ligga och dra i het vört (Hop stand). Detta ger en mjukare beska och bevarar mer av humlens smak och arom. Detta är en ölstil som är extra känslig för oxidation. Behandla därför ölet varsamt och var extra noggrann med att den inte kommer i kontakt med luft i alla steg efter att jäst tillsats till vörten. För att få humlen att sjunka efter torrhumlingen kan du ställa jäskärlet kallt i 1-2 dagar före upptappning.
Bryggdata för bryggaren
OG:1.066
FG: 1.014
AVB: 6,5 %
IBU: 53
Effektivitet: 75%
Färg (SRM Morey equation)
SRM: 4.38 |
Mäskning
- Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
- Mäska i 60 minuter vid 67°C
- Om möjligt, gör en utmäskning till 78°C i 10 minuter.
Maltnota | Andel |
---|---|
Pale Ale Malt | 83,4 % |
Omältat havre | 8,3 % |
Omältat vete | 8,3 % |
Vattenbehandling
- PH:
- Calcium (Ca):
- Magnesium (Mg):
- Sodium (Na):
- Sulfate (SO4):
- Chloride (Cl):
- Bicarbonate (HCO3):
Lakning
- Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten.
Kokning
- Koka upp vörten och koka i 60 minuter utan lock.
- Stäng av värmen och låt koket stanna av.
- Tillsätt 2,8 g/l Citra och 2,8 g/l Mosaic. Låt stå i 30 minuter medan vörten håller ca 95-80 °C.
- Kyl ned vörten till rumstemperatur och häll över i ett rent och desinficerat jäskärl.
Humle | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Citra | 2,8 g/l | 0 min |
Mosaic | 2,8 g/l | 0 min |
Övrigt
Klarningsmedel | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Protafloc | Använd vid behov. |
Jäsning
Jäst | Fermentis Safale US-05 |
Temperatur: | 18-20 °C |
Torrhumling
Torrhumling | Mängd | Tid |
---|---|---|
Citra | 4,2 g/l | 3 dagar |
Mosaic | 4.2 g/l | 3 dagar |
- Blanda ned jästen i den kylda vörten.
- Låt jäsa i ca 10 dagar vid 18-20°C
- Tillsätt 4,2 g/l av Citra och 4,2 g/l av Mosaic till jäskärlet (torrhumling). Låt stå i rumstemperatur 3 dagar till.
- Tappa upp ölet på flaska eller ölfat.
OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.