New England IPA

Här lagrar vi all den öl vi har bryggt genom åren och sparar även recept för den inbitne ölbryggaren!
Alt
New England IPA Bach 1

New England IPA (eller NEIPA) är en utveckling av den amerikanska ölstilen West Coast IPA, men med tonvikt på ännu mer fruktig humle.

Stil: New England IPA
Alkoholhalt: Ca. 5,4%
Ingredienser: Vatten, kornmalt, vete, havre, humle, jäst

Tappades som: 330ml flaska och fat
Bryggdatum: 2018-08-19
 

Smak och doft

Ölet har mjuk beska och munkänsla snarare än mineralig krispighet. NEIPA är fullpackad med karaktär och har smak av mogen mango, citrus och tropisk frukt.

Beska

Fyllighet

Sötma

Humle

Recept

Bryggdata för bryggaren

OG:1.066
FG: 1.014
AVB: 6,5 %
IBU: 53
Effektivitet: 75%

Färg (SRM Morey equation)
SRM: 4.38
Untappd - Betyg & recensioner
Brewer's Friend - Färdigt recept 20 liter

Mäskning

  • Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
  • Mäska i 60 minuter vid 67°C
  • Om möjligt, gör en utmäskning till 78°C i 10 minuter.
Maltnota Andel
Pale Ale Malt 83,4 %
Omältat havre 8,3 %
Omältat vete 8,3 %

Vattenbehandling

  • PH: 
  • Calcium (Ca):
  • Magnesium (Mg):
  • Sodium (Na):
  • Sulfate (SO4):
  • Chloride (Cl):
  • Bicarbonate (HCO3):

 

Lakning

  • Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten. 

 

Kokning

  • Koka upp vörten och koka i 60 minuter utan lock.
  • Stäng av värmen och låt koket stanna av.
  • Tillsätt 2,8 g/l Citra och 2,8 g/l Mosaic. Låt stå i 30 minuter medan vörten håller ca 95-80 °C.
  • Kyl ned vörten till rumstemperatur och häll över i ett rent och desinficerat jäskärl.
Humle Mängd Koktid
Citra 2,8 g/l 0 min
Mosaic 2,8 g/l 0 min

Övrigt

Klarningsmedel Mängd Koktid
Protafloc Använd vid behov.

Jäsning
 

Jäst

Fermentis Safale US-05

Temperatur:

18-20 °C

 

Torrhumling

Torrhumling Mängd Tid
Citra 4,2 g/l 3 dagar
Mosaic 4.2 g/l 3 dagar
  • Blanda ned jästen i den kylda vörten.
  • Låt jäsa i ca 10 dagar vid 18-20°C
  • Tillsätt 4,2 g/l av Citra och 4,2 g/l av Mosaic till jäskärlet (torrhumling). Låt stå i rumstemperatur 3 dagar till.
  • Tappa upp ölet på flaska eller ölfat.

 

OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.