Skelecorn NEIPA
100% citra humle. Mild NEIPA med mycket citrusaromer med en delikat malt nota. Denna öl är lite alkoholsvagare med en uns sötma balanserat med låg beska.
Stil: Skellecorn NEIPA
Alkoholhalt: Ca. 5,0%
Ingredienser: Vatten, kornmalt, humle, jäst
Tappades som: 330 ml flaskor och fat.
Bryggdatum: 2018-11-02
Smak och doft
Tropisk doft med smak av apelsin, citrus och vindruvor.
Beska
Fyllighet
Sötma
Humle
I denna ölstil så kokas inte humlen, utan den får istället ligga och dra i het vört (Hop stand). Detta ger en mjukare beska och bevarar mer av humlens smak och arom. Detta är en ölstil som är extra känslig för oxidation. Behandla därför ölet varsamt och var extra noggrann med att den inte kommer i kontakt med luft i alla steg efter att jäst tillsats till vörten. För att få humlen att sjunka efter torrhumlingen kan du ställa jäskärlet kallt i 1-2 dagar före upptappning.
Recept
Bryggdata för bryggaren
OG:1.055
FG: 1.012
AVB: 5,0 %
IBU: 48
Effektivitet: 70%
Färg (SRM Morey equation)
SRM: 4.45 (Hazy) |
Mäskning
- Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
- Mäska i 60 minuter vid 64°C
- Om möjligt, gör en utmäskning till 76°C i 10 minuter.
Maltnota | Andel |
---|---|
Pilsner Malt Balder | 92,6 % |
Carapils | 3,7 % |
Caramel Crystal 10L | 3,7 % |
Vattenbehandling
- PH:
- Calcium (Ca):
- Magnesium (Mg):
- Sodium (Na):
- Sulfate (SO4):
- Chloride (Cl):
- Bicarbonate (HCO3):
Lakning
- Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten.
Kokning
- Koka upp vörten och skumma av vid behov. Använd inte lock.
- Tillsätt humlegivorna enligt schemat nedan (0 minuter = Hop Stand/Whirlpool)
- Totalt ska vörten koka i 60 minuter.
- Kyl ner vörten till rumstemperatur och häll över i ett rent och desinficerat jäskärl.
Humle | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Citra | 5,5 g/l | 0 min |
Övrigt
Klarningsmedel | Mängd & Koktid | |
---|---|---|
Protafloc | Använd vid behov. |
Jäsning
Jäst | Fermentis Safale US-05 |
Temperatur | 18-20 °C |
Torrhumling
Torrhumling | Mängd | Tid |
---|---|---|
Citra | 7,1 g/l | 3 dagar |
OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.