Snurra's FIPA

Här lagrar vi all den öl vi har bryggt genom åren och sparar även recept för den inbitne ölbryggaren!
Alt
Snurra's FIPA

Snurra's FIPA (Fredags IPA) är en öl fylld med fruktig smak med tydlig beska, inslag av apelsinmarmelad, mandarin, grapefrukt, ljus sirap och tallbarr. Inspiration är hämtad från den välsmakande och kraftfulla Lagunitas Maxumus från "Lagunitas Brewing Company".

Stil: Amerikansk Dubbel IPA
Alkoholhalt: Ca. 9,0%
Ingredienser: Vatten, kornmalt, humle, jäst

Tappades som: 330 ml flaskor och fat.
Bryggdatum: 2018-10-13

Smak och doft

Stor doft med inslag av grapefrukt, kryddiga och jordiga humletoner och en aning alkohol. Fyllig, robust maltig och besk smak med toner av citrus, grapefrukt och inslag av karamell. Komplex, bitter men balanserad eftersmak.

Beska

Fyllighet

Sötma

Humle

Recept

Bryggdata för bryggaren

OG:1.088
FG: 1.026
AVB: 8,9 %
IBU: 142
Effektivitet: 72%

Färg (SRM Morey equation)
SRM: 9.43
Untappd - Betyg & recensioner
Brewer's Friend - Färdigt recept 20 liter

Mäskning

  • Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
  • Mäska i 60 minuter vid 67°C
  • Om möjligt, gör en utmäskning till 76°C i 10 minuter.
Maltnota Andel
Pilsen Malt Briess 77,6 %
Wheat Malt Crisp 15,4 %
Aromatic Munich Malt 20L 3,9 %
Caramel Malt 60L 3,2 %

Vattenbehandling

  • PH: 
  • Calcium (Ca):
  • Magnesium (Mg):
  • Sodium (Na):
  • Sulfate (SO4):
  • Chloride (Cl):
  • Bicarbonate (HCO3):

 

Lakning

  • Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten. 

 

Kokning

  • Koka upp vörten och skumma av vid behov. Använd inte lock.
  • Tillsätt humlegivorna enligt schemat nedan.
  • Totalt ska vörten koka i 90 minuter.
  • Kyl ner vörten till rumstemperatur och häll över i ett rent och desinficerat jäskärl.
Humle Mängd Koktid
Willamete 1,8 g/l 90 min
Magnum 0,9 g/l 90 min
Centennial 1,0 g/l 45 min
Willamete 1,9 g/l 45 min
Hallertau Comet 1,0 g/l 45 min
Cascade 1,0 g/l 45 min
Cascade 2,1 g/l 20 min

Övrigt

Klarningsmedel Mängd & Koktid
Protafloc Använd vid behov.

Jäsning
 

Jäst

1450 Denny's Favorite

Temperatur

19-21 °C

Alkoholtolerans

10% ABV

 

Torrhumling

Torrhumling Mängd Tid
Centennial 1,4 g/l 3 dagar
Cascade 1,4 g/l 3 dagar
Simcoe 1,4 g/l 3 dagar

OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.

 

Bryggdata för bryggaren

OG:1.086
FG: 1.022
AVB: 8,9 %
IBU: 144
Effektivitet: 72%

Färg (SRM Morey equation)
SRM: 8.54
Untappd - Betyg & recensioner
Brewer's Friend - Färdigt recept 20 liter

Mäskning

  • Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
  • Mäska i 60 minuter vid 67°C
  • Om möjligt, gör en utmäskning till 76°C i 10 minuter.
Maltnota Andel
Pilsen Malt Briess 77,6 %
Wheat Malt Crisp 15,4 %
Munich Nature - EKO 3,9 %
Caramel Malt 40L 3,2 %

Vattenbehandling

  • PH: 
  • Calcium (Ca):
  • Magnesium (Mg):
  • Sodium (Na):
  • Sulfate (SO4):
  • Chloride (Cl):
  • Bicarbonate (HCO3):

 

Lakning

  • Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten. 

 

Kokning

  • Koka upp vörten och skumma av vid behov. Använd inte lock.
  • Tillsätt humlegivorna enligt schemat nedan.
  • Totalt ska vörten koka i 90 minuter.
  • Kyl ner vörten till rumstemperatur och häll över i ett rent och desinficerat jäskärl.
Humle Mängd Koktid
Willamete 1,8 g/l 90 min
Warrior 0,9 g/l 90 min
Centennial 1,0 g/l 45 min
Willamete 1,9 g/l 45 min
Hallertau Comet 1,0 g/l 45 min
Cascade 1,0 g/l 45 min
Cascade 2,1 g/l 10 min

Övrigt

Klarningsmedel Mängd & Koktid
Protafloc Använd vid behov.

Jäsning
 

Jäst

1450 Denny's Favorite

Temperatur

15-21 °C

Alkoholtolerans

10% ABV

 

Torrhumling

Torrhumling Mängd Tid
Centennial 1,4 g/l 3 dagar
Cascade 1,4 g/l 3 dagar
Simcoe 1,4 g/l 3 dagar

OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.