Veteöl Batch 1
Denna Veteöl är en välbalanserad öl med smak av frukt och citrus och klassiska veteölsmaker. Fruktig smak med inslag av ljust bröd, aprikos och citrusskal.
Stil: Veteöl
Alkoholhalt: Ca. 5,3%
Ingredienser: Vatten, vetemalt, kornmalt, humle, jäst
Tappades som: 330ml flaska
Bryggdatum: 2018-08-18
Smak och doft
Kryddig doft med inslag av ljust bröd, aprikos och honung. Fruktig smak med inslag av ljust bröd, aprikos och citrusskal.
Beska
Fyllighet
Sötma
Humle
Recept
Namn
Veteöl, with friends
Teknisk information
OG:1.050
FG: 1.010
AVB: 5,3 %
IBU: 19
Färg
EBC: 4 |
Mäskning
- Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
- Mäska i 60 minuter vid 65°C
- Om möjligt, mäska ut genom att värma upp mäsken till 76°C i 10 minuter.
Maltnota | Andel |
---|---|
Vetemalt | 54,5 % |
Pilsnermalt | 41 % |
Caramel Pale Malt | 4,5 % |
Vattenbehandling
- PH:
- Calcium (Ca):
- Magnesium (Mg):
- Sodium (Na):
- Sulfate (SO4):
- Chloride (Cl):
- Bicarbonate (HCO3):
Lakning
- Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten.
Kokning
- Koka upp vörten och skumma av vid behov. Använd inte lock. Humlen skall koka totalt 70 minuter.
- Tillsätt första humlegivan med Mosaic, 1,3 g/l. Koka i 60 minuter.
- Tillsätt andra humlegivan med Mosaic, 0,8 g/l. Koka i 10 minuter.
- Stäng av värmen och tillsätt tredje humlegivan (Hop Stand) med Mosaic, 2,5 g/l. Låt stå i 20 minuter.
- Kyl ned vörten till rumstemperatur och häll över i ett rent och desinficerat jäskärl.
Humle | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Mosaic | 1,3 g/l | 60 min |
Mosaic | 0,8 g/l | 10 min |
Mosaic | 2,5 g/l | 0 min |
Övrigt
Klarningsmedel | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Protafloc | Använd vid behov. |
Jäsning
| Fermentis Safale S-04 |
| Håll temperaturen på 18 C i 4 dagar och låt sedan temperaturen stiga fritt. |